Friday, February 29, 2008

Iki mesele

Bir:
Bir arkadasim var. Bedava telefon veren anlasmali sirketlerden hat almis, sinirsiz mesajlasmasi var. Arkadas yazacagi cumleyi kelimelere bolup oyle mesaj atacak duruma gelmis ki benim her mesaja para verdigimi dusunmuyor. Ben de kendisine, "manasiz sorular sordugunda" cevap vermiyorum.
Siz siz olun, karsinizdaki kisiyi de dusunmeyi ihnmal etmeyin!!!

Iki:
Oryantalizm konusunda 1 aylik bir calismaya giriyoruz. Ilk mesele de Islam`daki seytan ayetleri konusu. Ilginc bir seyler cikarsa buraya da tasiyacagim. Sizce ilginc bir seyler varsa da tasiyiniz!

Ek: Selam Miso! :)

Monday, February 25, 2008

Kıçım Açık Kalmış!

Rüyamda Coşkun Sabah bizim evde konser veriyordu. Ben de onun büyük bir hayranıymışım; adama bir poster gibi bir şey veriyorum o da bana imzalayıp başka bir poster (ya da ona benzer bir şey) veriyor ve ekliyor "Bu genç arkadaşımız harçlıklarından ayırıp da bilet alarak aramıza gelmiş" diye. Sonra sonradan görme olduklarını bildiğim bir tanıdıklardan bir tanesi
-Bunlar da teyzelerim de, tanıştır bizi
diyor. Ben de diyorum. Bütün olanlar evde, dedemin evindeki salonda oluyor ne hikmetse ve "Aşığım sanaaaa, do-ya-mıyo-ruuuum" parçasını da sona saklıyor.

Saturday, February 23, 2008

Artemis'in İsteği -1- Nur Cemaati

Nur Cemaati'nin yani Sadi-i Nursi'nin öğretilerini Fetullah Gülen ile takip eden cemaatin temeli İzmir Kestanepazarı'nda imamlık yapan Gülen'in 3 seferde 11'erden yetiştirdiği 33 öğrencisi ile başlamıştır. Bu öğrencilerin birçoğu şu anda "ülke abisi" denilen konumlarda bulunmaktadır.

Sistemde Yapılanma
Sistem içerisindeki herkese "şakirt" denir. Şakirtler bu işe baş koymuş kişilerin genel adıdır.
Bu sistem "abilik" denilen yükselme sistemine göre çalışır. Her grubun bir abisi yani sorumlu müdürü vardır. Genelde "istişare" adı verilen ortak sohbetler neticesinde karar verildiği söylense de abilerin dediği kuraldır.
Abiler; ilçe abisinden ülke abisine kadar giden bir hiyerarşi içerisinde yönetimde bulunurlar.
Sistemdeki abilerin yerini yurtlarda kat abisi yani "belletmen" alır ve çocukların "iman" durumlarını kayıt altında tutar. Kayıttan kasıt örneğin şöyle olabilir:

- Ahmet'in durumu iyiye gidiyor. Namaza başladı ama hala sigara içiyor.
ya da
- Mehmet bize yakın gözüküyor. Eve çıkartılabilir.

İkinci cümlede geçen "ev"ler ışık evleridir. Bu evlerde ev abisinin yerini "imam"lar alır. Evin yöneticisi konumundadırlar ve masrafların ayarlanması; evin çekip çevrilmesi, gençlerin namazlara katılımının sağlanması, Nur Kulliyatı'ndan okunması (Said-i Nursi'nin kitaplarıdır) vb. birçok konudan sorumludurlar.

Sistemin Mali Kaynakları
Sistem neredeyse tamamiyle hibelerle yürümektedir. Onlarca okul, yurt, ev, kurs merkezi vb. esnafların karşılıksız olarak verdiği paralarla çevrilmektedir. Belki de "maddi" karşılık beklemeden verilen paralarla demek daha doğru olur çünkü amaç islamın yayılması ve buna vesile olunarak cennet bahçelerinden güzel bir yere sahip olmaktır.
Verilen paraların "vergi" durumuna bakılmaz. Yani bu para helal olmayan yollardan da kazanılmış olabilir ki zaten kayıtsız verilmiş olan para vergisi verilmemiş paradır. Konuya bakış açıları "Bu düzen şeytan düzeni, biz bu düzenle savaşıyoruz. Öyleyse her şey mübahtır" şeklinde olduğu için bundan gocunmazlar.

Okullar
Okullarda mümkün mertebe cemaatin öğretmenleri cemaat ve cemaat dışındaki çocuklara hizmet vermek üzere görevlendirilirler. Bu öğretmenler ışık evlerinde yetişmiş, yurtlarda kalmış ve sistemi bilen kişilerdir; cemaatçesi "imanı sağlam" kişilerdir. En iyi okullarda eğitim görenler yurt dışındaki okullara gönderilirler. Zaten amaç cennetten yer sahibi olmak olduğu için öğrenciler de her şeylerini geride bırakıp giderler.

Öğrenci profili
Öğrencilerin birçoğunun maddi durumunun kötü olduğu öğrencilerden olması tesadüf değildir. Bu sebeple sistemin çarklarında "mecburen" dolanırlar. Bir de üzerine yurt evinde kalmanın bedelinin normal bir evde kalmanın neredeyse 1/4'ü (Ör: 2 kişinin ev tutması 500 YTL masraf yapıyorsa nur evinde 150YTL yeterli olabilir) oranında olduğu düşünülürse; bu, bir noktadan sonra "kârlı" bir iş bile olabilir. Bu sebeple gençlerin büyük bir kısmı mecburiyetten sistemin içerisine girip alışkanlık ile sistemde kalmakta ve zamanla sistemin düşünmeyen bir parçası haline gelmektedirler.

Hoşgörü
Cemaatin propagandasını yaptığı hoşgörü ne yazık ki cemaat içerisinde pek yoktur. Örneğin bir ışık evinde Cumhuriyet gazetesi okunmaz; okunursa hoş karşılanmaz. Bunu evlerin tamamına genellemek mümkün değildir çünkü cemaat içerisindeki insanların olduğu gibi evlerin de durumu homojenlik göstermez. Bu sebeple söylenilenlerin genel hava ile ilgili olduğu düşünülmelidir.

Ev Tipleri
Evler "öğrenci evi; ilk-orta, lise, üniversite", "bekar evi" vb. isimlerle anılır. Bekar evleri yaşları 30'ları aşmış, çalışan ama bekar olan amcalardan oluşur. Öğrenci evlerini ise yukarıda bir miktar açıklamıştık.

Sistemle ilgili birçok ilginç bilgi de verilebilir;
-Evlenmek isteyenler sistemin "çöpçatan" bürosu tarafından evlendirilir.
-Açıklanan yapıların bir benzeri de "ablalık" ismiyle hanımlar arasında yerleşmiştir.
-Arapça öğretimi yaygındır. Abiler arapça okumayı bilirler ama hemen hepsi ne okuduğunu anlamaz çünkü sadece harflerin seslerini çıkartmayı bilirler.
-Birlikte izlenen filmlerde sansür uygulaması her zaman vardır. En ufak bir öpüşme sahnesi bile atlanır.
-Ramazan aylarında yakındaki cemaate bağlı abiler evlerini gençlere açarlar ve her gece farklı bir abide iftar yapılabilir. Bu durum sadece iftara özeldir.
-Mezun olup ayrılacak gençlerin "nüfus bilgileri, çalışmak istediği kurum, ulaşım bilgileri, oturma izni olan ülkeler vb." bilgileri kayıt altına alınır. Bu şekilde kayıtları tutulmuş binlerce genç bulunmaktadır. Bu kayıtlara kimlerin ulaşım imkanının bulunduğu ise belli değildir.

Serinin ilk yazısını Nur Cemaati'ne ayırdık. Aslında yazmaktan bıktığım bir konuydu ama Artemis'in isteğini kıramadık. Eğer detaylandırılımasını istediğiniz bir yer varsa alt başlık olarak o konuyla da ilgili yazabilirim.

Konu Söyleyin

Sevgili dostlar. Bir konu verseniz de ben de onun üzerinde 1 hafta yazsam.
Ne olur bilmem. İçinizden "Ya Herackles bir de şu meseleler hakkında yazsa" dediğiniz ne olursa. Sıradan herkesin isteklerine cevao vereceğim.
Bekliyoruuuum...

Friday, February 22, 2008

Mimleme Sırası Bende

Mimleme nasıl yapılır bilmem. O yüzden ben yaptım oldu şeklinde bir girişle yapıyorum bunu.
Hikaye şöyle;
Kendime mp3 player aldım; içine de aşağıdaki parçaları doldurdum. Klasörün adını da "acı" koydum. Sizin de varsa böyle bir klasörünüz yazın gitsin...

Herkesin Bir Derdi Var - Volkan Konak
Huma Kuşu - Mükerrem Kemertaş
Ben Seni Sevduğumu - Şevval Sam/
Dereler Buz Bağladı - Okan Murat Öztürk
Fırat Ağıtı - Erkan Oğur
Seher Yeli - E.Oğur/İ.Demircioğlu
Asker Ettiler Beni - İsmail Demircioğlu
Karılı Dağlar Karanlığı Bastımı - Kubilay Dökmetaş
Ben Melamet Hırkasını - Müzeyyen Senar
Bala Sarhoş - Aysun Gültekin
Mektup Selam Söyle Benden Sılaya - Ali Ekber Çiçek
Yine Cüda Düştüm -
Giderim Vana Doğru -

Mimlediklerimiz deeeeee: Artemis Hanım, Gaykedi ve bir de Kontes!

Wednesday, February 13, 2008

Hocam Büyüksün!

Ev-lenmek İstiyorum


Evet!
Beni e-verin!

Şöyle eli ayağı düzgün, boyu 170cm'den başlayan, sarı saçın yakışabileceği, yeni yılda kırmızı don giymeyen, aklı başında, yemekten anlayan, "evimin kadını çocuklarımın anası olacağım" desturuyla yaşamını idame ettirecek, kebap yedirten, bağlama dinleten ve en önemlisi boza yapmayı bilen adaylar; isterseniz bana doğrudan buradan ulaşabilirsiniz ya da myspace/hayfayf/yonca/feysbuk gibi piyasalardaki müşteri numaranızı vererek de benim size ulaşmamı sağlayabilirsiniz.

Kendine güvenen hanımlar; Bekliyorum!
Pişman olmayacaksınız...

Ne demiş Mutaf:
-Ayyyyyyyşa, Ayyyyyyşa; duy se-si-miiii!

Saturday, February 9, 2008

Piçak

"BU KATANA BİR BASTON GÖRÜNÜMÜNDE AMA DİĞERLERİNDEN FARKLI OLARAK BİR KİLİT SİSTEMİ İLE KILIÇ İSTENDİĞİNDE SERBEST KALIYOR. ÖZELLİKLE NİNJUTSU ÇALIŞANLAR BİLİRLER Kİ İSTENİLDİĞİNDE BİR HANBO (YARIM SOPA) GÖREVİ YAPABİLEN BİR KATANA ÇOK AVANTAJLIDIR."



Amcam GG'de satıyor bu ürünü de bu "ninjitsu çalışan" çekilmemiş gözlüler kim bizim memlekette? Adam "araba kullananlar bilirler" der gibi rahat! Vay anasını!
Hayır bir de sopa görünümlü kılıcın avantajı ne olabilir ki? Tartışmaya geleni sopayla dövecekmiş gibi karşılayıp dilimlemeye mi yarıyor?

Thursday, February 7, 2008

"Ağzın Bozuk!" --->Ama Fetullah Gülen'de

Ne o? Orospu çocuğu... Hmm, neden dedim şimdi bunu ben?

Artvin halk oyunları ekibini izliyordum da. Ulan bu orospu çocuğu kadınlarla el tokalaşmayan onlarca piçe önderlik ediyor.
Lan göt! Halk oyunlarının, Türk kültürünün düşmanı!

Monday, February 4, 2008

En Süratli Mim Cevabım

Olmasını İstediğim Mantıklı Şeyler
1. Tayyip Erdoğan elim bir kazada ölsün!
2. YÖK başkanları ölsün. ODTÜ Türkçe eğitime başlasın, Boğaziçi'nin adı "Yörük Ali" olsun.
3. Kızlar türban ile derse girsin, hatta türbanlı olduğu için hastaya bakmayan doktorların eşleri türbanlı doktorlara ağır yaralı olarak düşüp ölsün.
4. Fetullah Gülen'in kalbi dursun.
5. Süleyman Demirel ölsün
6. Sivasspor şampiyon olsun
7. Anzak balı ucuzlasın.
8. Ertuğrul Özkök halde toptan hıyar satıcılığı ve tereyağı üretimi işine girsin.
9. Türk Silahli Kuvvetleri'ndeki karavanadan yemek tüm rütbelilere zorunlu olsun.
10. Fiş vermeyen müesseseler 100 yıllığına açık hava kenefine dönüştürülsün.


Olmasını İstediğim Mantıksız Şeyler
1. DTÖ
2. Balıklar dile gelip ağaçlarla birlikte meclis kurabilsin ve insanları yargılasın. (greenpeace gönüllüsü Esma teyzeyim ben!)
3. Dünya barışı için tüm dünya 1 yıl sabah akşam sevişsin. Abazalar için özel kafesler tahsis edilsin.
Mesela 1 tanesi yeni yıl için Taksim'e konulsun ve yeni yılın organizasyonu da şu olsun:
"100 erkekle birlikte aynı tursit poposunu pandikleme şansı olan tek kafes! Beyoğlu Belediyesi 'nin katkıları ile.. Çünkü ampül kafalarımız buna deli gibi çalışır!"
4. Amerikan doları ABD'de geçmesin.
5. Britney Spears erkek çıksın.
6. Son 3 yılın Miss World güzelleri "herackleeees" diye slogan atsın meydanlarda.


Bir Daha Dünyaya Gelsem
1. İlk okulda türev sorusu çözüp liseye geçerdim doğrudan.
2. Kızları ciddiye almazdım.
3. her spora erken başlardım, ilkokuldayken
4. Bağlama kursuna giderdim.
5.

Sunday, February 3, 2008

Gayler'e kızgınım, alınma kedi!

- Bu herifle niye öpüşüyorsun sevgili "hanım" arkadaşım?
---Haaa, o mu? O benim en yakın arkadaşım ama gay!

Ne bu ya! Gaysanız illa da öpecek misiniz? Zararsız mı oluyor yani? Öpmeyiver dudaktan, ağız sıvınız ağzınızda kalsın.
Kusura bakma ama gay gardaşım, biseksüel olup da tuttuğunu beceren zihniyetinizden sıkıldım! Ne azmış insan evladısınız hormondan olma etten kokma canlılar sizi!..

-meclisten çok uzağa sözüm-