Friday, June 12, 2009

Banu Avar ve yanlis tesbitleri

.
Bir seyler yazasim yoktu ama ne zamandir ugramadigim Okan Yuksel'i, Gaykedi uzerinden ziyaret edince kendisinin Banu Avar ile roportajini okuma sansim oldum. Ellerine saglik, gercekten kar amaci gutmeyen bir yazarin kendini gelistirmek icin bu kadar cabalamasi takdiri hak ediyor, haddimize ise eger.

Neyse, bu girizgahtan sonra Banu Avar'in yanlis tesbitlerine gelelim:

Evet, ben de bircok insan gibi Avrupa'nin kirli yuzunu(!) Banu Avar'in TRT'deki programlarindan ogrendim; kimlere neler yaptiklarini, nasil iki yuzlu olduklarini, aslinda Turkiye'den ne kadar nefret ettiklerini vb. her turlu tarafli bilgiyi o guzel sunumu ve heyecanli muziklerle bezenmis programlarindan takip ettim. Sonra birgun ver elini gavuristan deyip bir de kendi gozlerimizle gorelim dedik. Gorduk! Pek de ayni fikirde olmadigimizi soylemek isterim. Farkli olan seyleri "kötü" olarak gostermenin sebebini bilememenin saskinligi ile kendisini rafa kaldirmisken su veciz sozleri ile karsilastim:

"Batı bitmiştir! Son kırk yıldır bir tek yazar, bir tek müzisyen, bir tek ressam çıkartamamıştır Batı. Kültürel olarak can çekişiyor. Bilimsel araştırma yapan insan yok Batı’da."

Yukaridaki cumlenin tamami ile ilgili ahkam kesecek degilim. Yazarlar, muzisyenler ve ressamlar buyursun konussunlar. Benim meselem sanat ile degil bilimle. 

Bati icin "bilim yapan adam yok oralarda" demek gercekten kotu bir analizdir. Banu Hanim'i sevmesem "cahilce, capsiz ve maksati nefreti koruklemek olan bir laftir" derdim. Bati'da bilim yoktur da ne demek? Oyle bir bilim var ki adamlar hala elin Cinlisini, Hintlisini egitip ulkesine geri gonderiyor; orada bilimin gelismesine katki veriyorlar. Buyrun; Stockholm Universitesi, Paris 1 Universitesi, Rotterdam Universitesi, Pompeu Fabra Universitesi vb. bakin bakalim, akademisyenlerin memleketleri neresi? Bilim adamlari hangi ulkenin insani? Vatandasi falan demiyorum, sonra sulanir mesele. Pompeu Fabra'da has Ispanyollar calisiyor, Stockholm'de Isvecliler; Zurich'teki disciler de Isvicreli! 

Yapmayin canim; gencleri bilgilendirin ama size guveniyorlar diye de maksadinin ne oldugunu analiz etmekten utanacagim fikirlerle doldurmayin kafalarini!


3 comments:

Unknown said...

Merhaba,
Banu Avar'ın HANGİ AVRUPA kitabını şiddetle tavsiye ederim.

Özellikle İskandinav ülkelerinde dair ezber bozuyor.

Unknown said...

ülkelerinde-->ülkelerine olacaktı.

herackles said...

Merhaba,

Ilginiz icin tesekkurler ama o ulkeleri yakindan taniyan birisi olarak Banu Avar'in ezber bozdugu degil ezberler yarattigi kanisindayim.