Wednesday, April 9, 2008

Çözümlemeler -1- İYİ olmak?

Nedir kardeşim iyi olmak?
Nedir iyi?
Allah mıdır? Peygamber midir? Elma mıdır? Kuş mudur? Vajina mıdır? Kısa saç mıdır? Karpuz mudur? Solucan mıdır? Atar damar mıdır?

Kimdir peki iyi insan?

Ben bunun cevabını bulamadım. Çünkü elimdeki cevaplar sağlamaya vurunca çöküyor.

Örnek olay 1:

-- Lan bu Ahmet var ya, büyük puşt! Kaç tane sevgilisi var, helal olsun çocuğa. Hatta it geçen sene arkadaşının asıldığı kıza bile sarkmış lan! Aslında öyle yakışıklı da değil ama şeytan tüyü var lan! Kime baksa geliyor. Aslında özünde iyi çocuktur ha!

Çözümleme: Sadık olmayan, sevgi sözü verdiği insanlara yalan söyleyen, cinsel merkezli amaçları için birkaç kişiyi haksız yere aynı potada eriten; bu kadar ilişki yaşamasına rağmen arkadaşlarının bile kız arkadaşlarına dolayısıyla herkesin yanındaki kadına benzer gözlerle bakabilen birisinin özünde iyi olması ne demektir? Yani bu adamı erkeklere dolu bir adaya koysak; o zaman temiz mi olacak?


Örnek olay 2:

-- Bu hoca çok sağlam birisi. Harika ders anlatır. Pek yayını yok ama işinde iyi. Zaten kim yayın yapıyor ki şu vakitte. Herkes bankamatik memur olmuş abicim. Aslında askerden yırtmak için bir yüksek lisansa kapağı atacaksın; sonra ver elini yurt dışı. Bir daha gelmem kardeşim buralara.
----> Aysun kayacı tam ...rspu abi. Yok çobanın oyuyla onu oyu bir miymiş? Şerefsiz! Memleket düşmanı bunlar.

Çözümleme: İnsanların en büyük zayıflıklarından birisi de kendilerini daima olayların dışında tutatarak analize başlamalarıdır. Sanki bu olayların olmasının bir sebebi de kendileri değildir.
İyi bir akademisyen bilim adına yayın yapmazsa öğretmenden farkı kalır mı? Öyleyse ilk ve orta öğretimin üniversiteden farkı kalır mı?
İlk fırsatta yurt dışına "kapağı atmayı" düşünen birisi ülkesine gönül bağıyla bağlı olabilir mi?


yoruldum...

No comments: