Monday, October 13, 2008

Parti programlari

Herkes duzgun bir seyler yazmamizi bekliyor; haklilar da! Aktutun 3 kere basilmis; Tuncay Ozkan 32.Gun`e cikip bas bas "parti kurup 16 milyon oy alacagim" demis; Osman Pamukoglu`nun aciklamalarina Tayyip Erdogan "sehit kanlari uzerinden siyaset..." diye laf atmis iken asktan meskten ne soz ediyorsun herackles kardesim? Nerede yasiyorsun sen?

O zaman gelin parti programlarindan konusalim. Sevgili arkadasim Engin ile Pamukoglu`nun programinin ne kadar ciliz oldugu uzerine konusuyorduk ki dedim bir de gidip diger partilere bakayim.

Bizimkiler biraz okuzdur. Parti programinin gazeteciler disinda okunmadigini bildikleri icin aydan inen cumlelerle kurarlar. Bence parti programi 3 cesit olmalidir.

1. Herkese hitap eden:
Burada amac kisa ve oz sekilde "durum nedir, biz gelirsek ne olacaktir"i anlatan ve 30-40 sayfayi gecmeyen; istenildigi zaman sadece bolum bolum de okunabilecek sekilde internet ortamina konulan bir metin hazirlamak olmalidir. Ayrica bunlari destekleyen "internet afisleri (banner diyelim)" vb. de hazirlanmalidir. Kisa olsun, oz olsun. Bakin; gaykedi yillardir kisacik yazar da sohbetinin derinligine leke mi dustu?

2. Universitelilere hitap eden:
Ortalama 100-150 sayfalik kaynakcali bir metin. Bu metinde terminoloji bir adim yukseltilmeli; benzer sorunlara kimlerin nasil yaklastigi, kendilerinin nasil yaklasacagi acikca dile getirilmelidir.

3. Konunun uzmanlarina hitap eden:
Bunda ise partinin kadrolarinin bilgi birikimini ve yorumlama, uretme surecini ortaya cikartan ve surekli yenilenen en az 250-300 sayfalik; bilimsel icerikli teorilere atifta bulunan ve rakamlar, tablolar, grafiklerle zenginlestirilmis bir metin.

Ama nerde bizde bunu yapacak parti?

No comments: