Sunday, July 20, 2008

Aidiyet dolu iliskiler -devam-

"...zitti da siddetli gecim hali olurdu. "

Siddetli bir gecim; dusunuyorum. Ne kadar siddetli bir gecim diye. Birbirine ne kadar siddet uygulayabildiginle ilgisi olmayan bir siddet hali. Hani "frekansin siddeti" diye tercume ederler ya guzel Turkcemize, oradan gelen bir sey bu da.
Gecim: Anlaşma, uyum
TDK, hay sen cok yasa! Simdi diyorsun ki birbirlerini aldatan insanlar mahkemeye siddetli gecimsizlik diye genel bir kabulun uzerinden dava acarlarsa bizim buradan anlamamiz gereken sey artik aralarinda bir uyum olmadigi mi?

"Evlilikte uyum çok önemlidir ve bunu etkileyen birçok faktör vardır. Evlilik uyumunda önemli faktörlerden biri de cinsel uyumdur. Çünkü evlilik kadın ve erkek olmak üzere iki farklı cinsin ilişkisidir ve uyum için iki tarafın da kişilik ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Cinsellik evlilik ilişkisinde önemlidir çünkü kişiliğin bir parçası da cinsel kimliktir ve ruhsal bütünlük için insanın cinsiyete ait ihtiyaçlarının da karşılanması gerekir." (Psikolog Cigdem Demirsoy)

Uyumsuzluk. Birbirlerine uymayan bir cift mi? Yoksa birbirine uyum saglayamayan mi demek istediniz? Ya allah askina kuzum, sizin kafaniz mi karisik?
Uyum: Bir bütünün parçaları arasında bulunan uygunluk, ahenk. (TDK)
Demek ki ikili iliskilerin gidecegi yer bir butun olmakmis. Bir butun, nasil bir seydir bir butun olmak? Ayni duygusal tepkileri vermek mi? Hayir, hayir; o kadar da degil canim. Biz bir bilesik de olustursak, homojen de gorunsek mikro duzeyde hala heterojeniz. Mesela benim pipim var, senin kukun. Biz bir butun degiliz, belki "anahtar-kilit" uyumu dedikleri sey var; birimizde anahtar birimizde de kilit. Eskilerin "tak fisi, bitir isi" dedigi sey buna mi geliyor yani? Ne kadar sadist bir bakis acisi! Peki biz bir iliskiye sahipsek TDK bunun farkinda degil mi?

No comments: