Tuesday, August 12, 2008

Hocali Vs 1915

Soyle bir bakayim dedim gazete arsivlerine. Bazilarininki 2001`lere kadar uzanirken bazilari 1995`lere kadar bile gidiyor. Baktim, baktim, baktim...
Ermeni soykirimi ile ilgili hurriyet gazetesinde gozume carpan isimler oktay eksi ve emin colasan idi. Hemen Zaman`a gittim ama orada pek bir sey goremedim.
Biraz yotube`a baktim. ABD kanalinda Taner Akcam`in "Turkler Ermenileri kesti" demesine, ABD`li McCarthy`nin karsi cikmasini uzulerek seyrettim. Kim kimi savunuyor, kimi kimi ve ne ile sucluyordu.
Sonra o sozde soykirimdan kurtuldugunu soyleyen kisilerin 1-2 dk`lik video goruntulerini seyrettim. Kiliselere dolmus insanlari diri diri yakan Turklerden bahsediyorlardi... Sonra bir baskasi milyonlarca (dikkat, milyon diyorlar) dolarlik mallarinin gittiginden, Turklerin bunu kabul etmeyeceginden ve ermeni genclerinin de yillar sonra bunlari unutacagindan bahsediyorlardi.
Ust uste koyunca propagandanin en alasini yaptiklarini gordum...

Hocali katlima mi? Ondan eser yok! Arsivlerden, ne 24 ne de 25 Subat tarihlerinde yorumcularin yazilarinda bu konudan bahsettgini goremiyoruz.

Zaman Gazetesi`nde sayfalarca haber var, hakkini yemeyelim ama yorum yok. Kose yazarlari gerek duymamislar tipki sozde ermeni soykirimi`na duymadiklari gibi.
Sonra malum tez sahiplerine baktim. Onlarin da Hocali ile ilgili yazilari yok, oysa sozde soykirim ile ilgili yazilari cok.

- Siz bilir misiniz Karabag Savasi sirasinda ermenilerin yakaladiklari Azeri esirleri kobay olarak kullandiklarini? Hani nazilarin yahudilere yaptigi gibi, hatta gibisi fazla!
- Peki siz karni desilip bebegi cikartilan, onun yerine kocasinin kafasi koyulup dikilen Azeri kadindan haberdar misiniz?
- Ya da esir alinan azerilere zorla mars soylettirildiginden?
- Olulerin tekmelendigi, cinsel organlarinin kesildigi, insanlara iskence sirasinda vucutlarindan parcalarin zorla yedirtildigi, uzerine sicak demirden hac isareti basildigindan?
Cinsel organ demisken:

"Katliamdan üç hafta kadar sonra Ilıca’ya [Erzurum`un nahiyesi] giden Yarbay Gryaznov
26 Şubatta döndüğünde, bana, orada şöyle bir tabloyla karşılaştığını
anlatmıştı: “Köylere giden yollarda ve sokaklarda parçalanmış cesetler
öylece yatıyor. Önden giden her Ermeni, mutlaka gördüğü cesede
tükürüyor ve küfrediyordu.
Yaklaşık olarak 12-15 sajen kare (yaklaşık
55-70 metre kare) alandaki bir cami avlusunda 1.5 m yüksekliğinde,
öldürülmüş Türk - ihtiyar, erkek, kadın ve çocuk- cesetleriyle dolup
taşmıştı. Kadın cesetleri tecavüz izleri taşıyordu. Bazılarının cinsel
organlarına tüfek fişeği sokulmuştu
.” (1915, Rus Yarbay`in anilari `ndan bir alinti )

Tanidik geldi mi?

- Peki ya butun bu olanlarin 2 uluslararasi insan haklari orgutu tarafindan tanindigi ve Hocali`da sivillerin katledildiginin belgelendigini!

*****

Sonra biraz daha kurcaladim ve elime Murat Bardakci`nin su yazisi gecti. Bilmem kimseye derman olur mu?

"4 Nisan 2006/ Murat Bardakci / Hurriyet
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=4303304&tarih=2006-04-24

...1915 tehcirinden bu yana ilk defa yayınlanan bu listeler [yerleri degistirilen vb. kisilerin listesinden bahsediyor], uygulamanın geniş çaplı bir "yer değiştirme" olduğunu gösteriyor. Amaç, olay çıkan bölgelerdeki nüfusun başka yerlere gönderilmesidir. Meselá, Van'daki Ermeni nüfusun bir kısmı İzmit'e, İzmit Ermenilerinin bir bölümü Kütahya'ya, Kütahya'dakilerin bazıları da Afyon'a nakledilmişlerdir ve böylelikle karışıklığın büyük ölçüde yaşandığı viláyetlerdeki nüfusun azaltılmasına çalışılmıştır.
Bazı yerleşim merkezlerinden diğer illere oranla çok az sayıda yapılan nakillerin ise başka anlamı vardır: O yerleşim merkezlerinde büyük çapta olay görülmemiş, sadece küçük hadiselere sebebiyet veren kişiler sürgüne gönderilmiş ve geri kalan Ermeni nüfusa dokunulmamıştır
.

Bunun uzerine Kocaryan`in "bu isi tarihciler cozemez, hem zaten bu kadar ulke kabul etmisken bunu ispat etmek gibi bir derdimiz de yok. Bu mesele politiktir."
demesini, hem TTK uzerinden Turkiye`nin ortak heyet kurulup calisma yapilmasini hem de meselenin bagimsiz mahkemelere goturulmesini reddetmesini bilmem nasil yorumlamali?

Benim anlamadigim mesele, bu isin asil bekcisi Kocaryanlar bile "bu is politiktir, oyle tarihcilerin arastirmalarina gerek yoktur" dedigi bir durumda nasil olur da kendimizi "suclu" goruruz?

---
Bu suclu gorme ve "Ermenistan`i taniyalim, iliskileri gelistirelim, hava sahasini acalim, sinirlardan ticaret olsun ki onlar zenginlessin" laflarini durmadan soyleyenler aklimdayken arsivlerden M.Ali Birand`in yazilari gozume carpti. KKTC meselesi ozelinde AB basligi altindaki yazilariyla ilgili bir yazi da borcum olsun. Ama simdiden soyleyeyim, bizim millet ciddenunutkan, basin denilenler 3-5 soysuzlar cetesi ve Birand da buyuk yavsak!

No comments: